Разом до перемоги!
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
м. Кропивницький Студентський бульвар, 15
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі

Зупинимо злодіїв разом!

Зупинимо злодіїв разом!

ПрАТ Кіровоградобленерго попереджає - відповідальність за злочин неминуча.

 

Крадіжки на енергооб’єкті – НЕ пустощі, а кримінальний злочин, і відповідно до статті 194-1 ККУ «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики», карається у вигляді позбавлення волі строком до 10 років, а у випадку настання тяжких наслідків (якщо, від ураження електричним струмом загине людина) – до 15років. 

Зловмисники спилюють сталеві куточки опор, розстрілюють гірлянди ізоляторів, проникають на підстанції з метою крадіжок, зрізують тисячі кілометрів проводів – це стало справжнім лихом для електроенергетики. В результаті пошкодження енергообладнання порушується робота підприємств, виникають аварійні ситуації, населені пункти залишаються без світла, виходить із ладу побутова техніка. Несанкціоноване втручання в роботу енергосистеми несе реальну загрозу життю та здоров’ю як добросовісних громадян, так  і самих зловмисників. Часто при спробах крадіжки кольорових металів гинуть діти та підлітки. 

Важливо усвідомлювати, що відновлення пошкодженого злочинцями електрообладнання – робота складна і дорога. Наприклад, відновлення однієї опори, яка втратила жорсткість конструкції у результаті крадіжки, обходиться в суму близько 50000 грн, і лягають тягарем ці суми не тільки на нашу енергокомпанію, але і на добросовісного споживача, адже витрати на ремонтні та аварійно-відновлювані роботи закладаються в тариф. 

Досі добре пам’ятаємо історію, як у 2017 р. працівниками служби ліній на території Кропивницького р-ну та обласного центру було виявлено близько 50 розібраних металевих опор повітряної лінії напругою 150/35 кВ, які трималися фактично на проводах. Невеликий порив вітру і близько третини міста та половина області могли залишитись без електропостачання. 

 

Щоденно працівниками служби захисту економіки ПрАТ «Кіровоградобленерго» спільно зі співробітниками Кропивницького РВП ГУНП в області проводяться оперативно-розшукові заходи, в ході яких відпрацьовуються місця можливого збуту викрадених кутників. Вдумайтеся, при  відпрацюванні одного з  пунктів приймання металолому в м. Кропивницькому, ми знайшли майже 2 т кутників знятих з ЛЕП, а на іншому 1,5 т кутників. Тож при черговому підвищенні цін на електроенергію не поспішайте лаяти енергетиків і державу, зверніть увагу на людину яка тягне до пункту скупки металів свій черговий незаконний видобуток.

Для того, аби ефективно протидіяти зловмисникам, зусиль енергетиків і правоохоронців недостатньо. Неоціненну допомогу в боротьбі з розкрадачами можуть надати небайдужі громадяни. Інформація щодо осіб, які здійснюють крадіжки чи скуповують крадене – на вагу золота, тому просимо мешканців області не залишатися осторонь проблеми. 

 З початку року на території області скоєно 19 крадіжок електроенергетичного обладнання та матеріалів. До скоєння цих злочинів, встановлено 7 осіб, по 14 фактам оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. 

 

Так в Олександрійському районі кожного року систематично ріжуть кабелі зв’язку, що забезпечують телефонізацію та передачу оперативних даних, зокрема про стан високовольтної електромережі, що суттєво впливає на якість енергопостачання району.  

В результаті спільних заходів працівників служби захисту економіки ПрАТ «Кіровоградобленерго» та співробітників Олександрійського РВП ГУНП в області, а також за допомоги небайдужих громадян, неподалік місця скоєння чергового злочину було затримано жителя м. Олександрія, 1962 р.н., раніше судимого за крадіжки. При собі чоловік мав весь «джентльменський набір» включно з щойно викраденим кабелем. В процесі спілкування з затриманим стало відомо його причетність до вчинення інших крадіжок енергетичного майна ПрАТ «Кіровоградобленерго», а також кабелю АТ «Укртелеком». Злочинцю загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

 

Звертаюсь до жителів області з проханням не залишатися байдужими, і невідкладно повідомляти про підозрілих осіб, які здійснюють роботи в безпосередній близькості від трансформаторних підстанцій чи металевих опор високовольтних ліній електропередачі.  Інформувати про випадки крадіжок з інших електроенергетичних об`єктів, про діяльність скупників викраденого майна.

Номерний знак, марка, колір автомобіля, на якому пересуваються дані особи, опис їхньої зовнішності, інша інформація про них – все це може суттєво посприяти припиненню протиправної діяльності та притягненню розкрадачів до відповідальності.

 

Тільки спільними зусиллями та за допомогою небайдужих громадян можливо зупинити розкрадання енергетичного майна та отримати безперебійне і якісне енергопостачання.

Нерозголошення отриманих відомостей про особу заявника та анонімність спілкування перед третіми особами гарантуємо.

Телефони оперативного чергового служби захисту економіки ПрАТ «Кіровоградобленерго»: (0522) 35-82-31, (067) 520-75-04 (цілодобово).

 

Пресслужба ПрАТ Кіровоградобленерго.