Разом до перемоги!
Увійти Особистий кабінет
Кол-центр 24/7 0-800-501-148
Кол-центр 24/7 0-800-501-148
Мобільні телефони (050) 488-80-63 (067) 521-15-70
Стаціонарний телефон (0522) 35-68-51
Підтримка онлайн [email protected]
Увійти Особистий кабінет
Меню
Закрити
Натисніть кнопку Esc для виходу з пошуку

Як живуть мешканці електрифікованих будинків Кропивницького в період знеструмлень

05.08.2024 | Новини
Як живуть мешканці електрифікованих будинків Кропивницького в період знеструмлень

 

Жителі Кіровоградської області цього тижня були з електрикою і без застосування графіків погодинних відключень. Ті знеструмлення, які відбувалися, були запланованими через роботи енергетиків у споживачів. Минулого тижня в області застосовували графіки — і погодинні, і аварійні. Їх ввели у травні, після масованих обстрілів і пошкодження енергосистеми України російською армією. За словами речниці підприємства "Кіровоградобленерго" Олени Данільченко, енергетики просять ощадливо споживати електроенергію навіть за відсутності графіків. Суспільне дізналось, як живуть мешканці багатоповерхівок, де немає газу, а є тільки електрика.

Чому вводять графіки і як їх роблять

Графіки відключень застосовують, щоб збалансувати енергосистему, коли електрики не вистачає. Про це розповів Суспільному головний інженер Кропивницьких міських електромереж Роман Кушинов. За його словами, об’єднана енергосистема України влаштована таким чином, що вироблення електричної енергії і її споживання постійно повинні знаходитись в балансі. Цей процес контролює диспетчерський центр НАЕК "Укренерго". Коли ж споживання перевищує генерацію, то для балансу є два шляхи — або додати генерацію, або (якщо її нізвідки взяти) обмежити споживання.

"А цієї генерації якраз немає, тому що багато теплових і гідроелектростанцій зараз або зруйновані, або пошкоджені. Тоді існує другий, аварійний шлях розв'язання цієї проблеми — застосування графіків. Якщо цього не робити, то світло може зникнути повністю у всьому регіоні, і навіть у всій Україні".

За словами Романа Кушинова, графіки погодинних відключень складають і застосовують згідно з інструкцією Міністерства енергетики. У ній передбачені шість черг, на які поділили всіх споживачів. Вони рівні за навантаженням. Кількість ліній в одній черзі може бути різна, але сумарно навантаження в одній черзі приблизно однакове. Всі ці лінії підведені під чергу, і таким чином люди бачать на сайті, в якій вони черзі.

Вводять графіки погодинних і аварійних відключень за командою від диспетчерів Укренерго. Її отримують телефоном. У команді вказують дату, час початку обмеження, черги, які будуть застосовуватись в різні години доби. Потім цю інформацію від обласного диспетчера передають у телефонному режимі диспетчерам електромереж.

Диспетчер протягом 15-20 хвилин (це залежить від кількості ліній, які залучені в графіку) передає розпорядження оперативному персоналу на підстанціях. Деякі приєднання вимикають в ручному режимі, за допомогою дистанційного керування.

У диспетчерському центрі міських електромереж у Кропивницькому цього тижня, якщо порівнювати з попереднім, стало менше телефонних дзвінків від споживачів, розповів диспетчер Максим Шаповал.

"Телефонують сюди, і кожен хоче дізнатись, чому немає світла. А диспетчер фізично не встигає. Їх за хвилину бувало понад 20 дзвінків. Зараз можна працювати".
Коли повністю залежний від електрики. Як живуть електрифіковані будинки Кіровоградщини в період знеструмлень
Цей будинок повністю електрифікований. Суспільне Кропивницький

Як живуть люди в електрифікованих будинках

Найбільше введення графіків відчули негазифіковані будинки. Там увесь побут людей залежить від електрики. Таких у Кропивницькому 18. За інформацією Романа Кушинова, з них два повністю електрифіковані. Вони не мають ні газопостачання, ні централізованого теплопостачання, тобто у них все зав’язано на електриці. Решта 16 мають центральне опалення.

"Замість газових у них електроплити. Вони не відокремлені схемно й не мають пріоритету при відключеннях перед іншими споживачами. Їх вимикають, як і інших споживачів", — розповів інженер.

Юрій Завірюха живе в такому електрифікованому будинку. Усі побутові прилади працюють від електрики. Газу у будинку немає. З приладів має мікрохвильову піч, електрочайник, електроплитку, витяжку, бойлер, холодильник й електроопалення взимку. На його думку, введення графіків не впливає на зменшення споживання електрики, бо в години включень люди всі разом вмикають прилади.

"Я розумію причину цих відключень, з врахуванням того становища, яке проходить в Україні. Але моє бачення, що це не є великою економією електроенергії, а навпаки, розхід електроенергії. Тому що якщо раніше людина прийшла з роботи, то вона знає, що світло постійно, щось приготувала, зварила, попрала. А зараз люди дивляться на годинник, коли дадуть світло, і всі зразу включають — хтось пере, хтось прасує, хтось готує".

Через постійні відключення в цьому будинку горіли щитові. Роман Кушинов підтвердив, що обладнання пошкоджувалося і в інших будинках та на підстанціях.

"Виходить з ладу і комутаційне обладнання, тобто вимикачі і електрообладнання, через яке передається електрична енергія — кабельні лінії, трансформаторні підстанції. Кількість пошкодженого обладнання в деталях не скажу. Але збільшилась втричі".

На випадок відсутності електрики Юрій Завірюха придбав похідну газову плиту. Вона може працювати три години безперервно. Але потім її треба заправляти. Найбільша ж проблема може виникнути взимку. Для газових приладів потрібні дозволи.

"Якщо зимою будуть відключення, я не знаю, як ми будемо обігрівати. Були такі моменти, коли наш будинок належав тресту. Люди ставили балони газові, електроплити. З ЖЕО приходили, перевіряли й виписувати штрафи. Тому що це не можна робити в нашому будинку, бо він не пристосований до газового господарства".

Якщо говорити про економію грошей на електриці, то для цього Юрій Завірюха поставив двозонний лічильник. Він рахує наполовину дешевше з 11 вечора до семи ранку. Але вночі родина не вмикає плиту й пральну машину. Тому економія виходить тільки на опаленні. У квартирі кропивничанина споживання електроенергії в зимовий період сягає 1200-1500 кіловат. У теплу пору року – 500-700.

Коли повністю залежний від електрики. Як живуть електрифіковані будинки Кіровоградщини в період знеструмлень
У квартирі Юрія Завірюхи всі побутові прилади працюють від електрики. Суспільне Кропивницький
 

Інженер Роман Кушинов радить заощаджувати споживання електрики незалежно від графіків і не для економії грошей, а щоб підтримати енергосистему. Особливо це варто робити в години максимального споживання.

"Це ранкові максимуми, з шостої ранку до дев’ятої ранку і вечірні максимуми — це з 18 до 22 години. Це основні періоди, коли всі включають одночасно багато електрострумоприймачів, і навантаження збільшується. Потрібно вмикати енергомісткі прилади в побуті почергово".

Кропивничанка Валентина Коломієць вважає, знеструмлення можна пережити.

"Це не головне — я від душі вам кажу. Ми сприймаємо, як є. Ми вдячні хлопцям, їм важче, ніж нам. Ми дякуємо, що ми в себе по землі ходимо, вранці встаємо, а ввечері лягаємо".
СУСПІЛЬНЕ

Стаціонарний телефон (0522) 35-68-51
Підтримка онлайн [email protected]
Канцелярія [email protected]
Канцелярія (0522) 35-82-45 Пн-Чт – з 8:00 до 17:15,
Пт – з 8:00 до 16:00

Соціальні мережі Facebook Telegram