Разом до перемоги!
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
м. Кропивницький Студентський бульвар, 15
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі

Всупереч стереотипам: як живеться людям, що обрали незвичну для статі професію?

Всупереч стереотипам: як живеться людям, що обрали незвичну для статі професію?

«Новомиргородські ВІСТІ»

Авторські матеріали

Всупереч стереотипам: як живеться людям, що обрали незвичну для статі професію?

Надія Лойтра: «Жінки думають, що не зможуть. Але досить захотіти — і все вийде!»

 

Надія Лойтра працює на посаді електромонтера по заміні приладів обліку. Так записано в документації. З фемінітивом для цієї професії визначитися було непросто — електрикиня, електромонтеркиня. Мабуть, тому, що ця професія початково вважалася в суспільстві суто «чоловічою».

У пошуках контактів ми звернулися до РЕМу та дізналися, що на Новомиргородщині це непоодинокі випадки. У Новомиргородському РЕМі наразі працюють чотири електрикині, причому, як наполегливо зазначив начальник підприємства Андрій Бодюл, працюють вони на своїх посадах нітрохи не гірше за чоловіків і на підприємстві готові працевлаштовувати людей відповідно до їхніх фахових можливостей, а не з огляду на стать.

Як розповідає Надія Лойтра, у цю професію вона йти не планувала, не мріяла і ідей таких не мала — просто життя змусило.

— Я прийшла у РЕМ на посаду контролера, — зазначає Надія Борисівна. — Три роки просто знімала показники лічильників, а потім пройшла курси у Новомиргородському РЕМі, отримала відповідне посвідчення, склала відповідні іспити в Кропивницькому. На курсах підвищення кваліфікації нам присвоїли третю групу допуску.

Протягом останніх двох років я замінюю прилади обліку та займаюся відключеннями боржників. Маю зазначити, що у нас в РЕМі керівництво заохочує жінок-контролерів, які бажають опанувати новий фах. У процесі роботи теж ні разу не чула, щоб люди сказали щось на зразок: «Дівко, не лізь, уб'є!»

Мене підтримував і підтримує мій чоловік. Не відмовляв, коли я вирішила, що буду працювати електрикинею.

Жінки думають, що не зможуть. Але досить захотіти — і все вийде! Нічого надто складного у роботі з електрикою немає!

А от в роботі з людьми буває всякого. Особливо, коли приїжджаємо відключати світло боржникам. Хтось обіцяє зробити висновки й у подальшому не допускати заборгованостей, хоч бували й погрози, образи.

Робота з людьми важча й небезпечніша, ніж робота з електропристроями. Але за нами горою стоїть керівництво й при потребі на місце виїжджає поліція. Тому ми відчуваємо підтримку без перешкод виконуємо нашу роботу. Але психологічно робити це дуже важко.

Втім, я не перша жінка, яка працювала в Новомиргородському РЕМі електрикинею. І знала — інші змогли і я зможу.

Жінкам не треба боятися. Треба пробувати — і все вийде!

Посилання на повну версію статті: https://novomyrgorod.com/vsuperech-stereotipam-yak-zhivet-sya-lyudyam-shcho-obrali-nezvichnu-dlya-stati-profesiyu-pidrcxkhc4davrg