Разом до перемоги!
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
м. Кропивницький Студентський бульвар, 15
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі

Всупереч стереотипам: як живеться людям, що обрали незвичну для статі професію?

Всупереч стереотипам: як живеться людям, що обрали незвичну для статі професію?

«Новомиргородські ВІСТІ»

Авторські матеріали

Всупереч стереотипам: як живеться людям, що обрали незвичну для статі професію?

Надія Лойтра: «Жінки думають, що не зможуть. Але досить захотіти — і все вийде!»

 

Надія Лойтра працює на посаді електромонтера по заміні приладів обліку. Так записано в документації. З фемінітивом для цієї професії визначитися було непросто — електрикиня, електромонтеркиня. Мабуть, тому, що ця професія початково вважалася в суспільстві суто «чоловічою».

У пошуках контактів ми звернулися до РЕМу та дізналися, що на Новомиргородщині це непоодинокі випадки. У Новомиргородському РЕМі наразі працюють чотири електрикині, причому, як наполегливо зазначив начальник підприємства Андрій Бодюл, працюють вони на своїх посадах нітрохи не гірше за чоловіків і на підприємстві готові працевлаштовувати людей відповідно до їхніх фахових можливостей, а не з огляду на стать.

Як розповідає Надія Лойтра, у цю професію вона йти не планувала, не мріяла і ідей таких не мала — просто життя змусило.

— Я прийшла у РЕМ на посаду контролера, — зазначає Надія Борисівна. — Три роки просто знімала показники лічильників, а потім пройшла курси у Новомиргородському РЕМі, отримала відповідне посвідчення, склала відповідні іспити в Кропивницькому. На курсах підвищення кваліфікації нам присвоїли третю групу допуску.

Протягом останніх двох років я замінюю прилади обліку та займаюся відключеннями боржників. Маю зазначити, що у нас в РЕМі керівництво заохочує жінок-контролерів, які бажають опанувати новий фах. У процесі роботи теж ні разу не чула, щоб люди сказали щось на зразок: «Дівко, не лізь, уб'є!»

Мене підтримував і підтримує мій чоловік. Не відмовляв, коли я вирішила, що буду працювати електрикинею.

Жінки думають, що не зможуть. Але досить захотіти — і все вийде! Нічого надто складного у роботі з електрикою немає!

А от в роботі з людьми буває всякого. Особливо, коли приїжджаємо відключати світло боржникам. Хтось обіцяє зробити висновки й у подальшому не допускати заборгованостей, хоч бували й погрози, образи.

Робота з людьми важча й небезпечніша, ніж робота з електропристроями. Але за нами горою стоїть керівництво й при потребі на місце виїжджає поліція. Тому ми відчуваємо підтримку без перешкод виконуємо нашу роботу. Але психологічно робити це дуже важко.

Втім, я не перша жінка, яка працювала в Новомиргородському РЕМі електрикинею. І знала — інші змогли і я зможу.

Жінкам не треба боятися. Треба пробувати — і все вийде!

Посилання на повну версію статті: https://novomyrgorod.com/vsuperech-stereotipam-yak-zhivet-sya-lyudyam-shcho-obrali-nezvichnu-dlya-stati-profesiyu-pidrcxkhc4davrg