Разом до перемоги!
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
м. Кропивницький Студентський бульвар, 15
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі

Віліс Дамбінс: "Російського сліду" в нашому бізнесі давно немає

Віліс Дамбінс: "Російського сліду" в нашому бізнесі давно немає

Латвійський інвестор Віліс Дамбінс, один із співвласників компанії "VS Energy International", зважився на розмову після гучної публікації матеріалу, в якому його бізнес в Україні пов'язують з російськими бізнесменами, і деякі з них нібито мають відношення до так званих"лужниковськими".

"ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" об'єднує в єдиній системі управління групу з п'яти енергорозподільних підприємств-операторів систем розподілу. До складу групи входять "Херсонобленерго", "Житомиробленерго", "Кіровоградобленерго", "Чернівціобленерго", "Рівнеобленерго". На підприємствах групи працюють понад 11 тис.співробітників.

Акціонерами "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" є громадяни Євросоюзу Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

– Пане Дамбинс, в публікаціях "Схем" (Радіо Свобода), Forbes, ряді інших матеріалів стверджується, що реальними бенефіціарами "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" є громадяни РФ Олександр Бабаков, Євген Гінер і Михайло Воєводін. А офіційно заявлені акціонери – тільки номінальні власники акцій, що забезпечують "прикриття" підсанкційним "стовпам" кремлівського режиму. Так хто ж ви?

 Я є одним з акціонерів компанії "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна". Всі акціонери компанії-громадяни країн ЄС. Компанія створена в Україні, працює в Україні, управляється українськими менеджерами, платить податки в Україні і повністю знаходиться в правовому полі України.

Знаєте,в Україні наш бізнес регулярно перевіряють і перевіряють різні державні органи. Тому я відчуваю себе максимально відкритим для тих, хто хоче в черговий раз підтвердити імена реальних власників нашої компанії. Навряд чи ви зможете знайти більше того, що вже відомо всім перевіряючим і дозвільним інстанціям – Антимонопольному комітету, регулятору, профільному міністерству, Нацполіції.

Так ось, в 2014 році менеджментом компанії була викуплена частина акцій групи. У числі попередніх власників, з перерахованих вами персон, був тільки Євген Гінер. Раніше перевірений і перевірений усіма регуляторами і владними структурами України і отримав дозвіл на володіння частиною цього бізнесу.

Але після Української революції 2014 року він перестав бути зацікавленим у продовженні бізнесу в Україні і прийняв рішення продати свою частку в компанії. Після пошуку нових інвесторів, узгодження умов угоди і офіційного виходу з бізнесу він більше не є акціонером компанії, не впливає на її діяльність прямо або опосередковано.

Зараз "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" повністю належить VS Energy NV, акціонером якої я є.

– То чому тоді стверджується, що за "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" стоять інтереси наближених до Кремля росіян?

– Проблема – не в бізнесі. Проблема в медійному полі. Згадані вами публікації викликали моє обурення. Можливо, при їх підготовці знаходили якісь старі статті і брали з них неперевірену інформацію. І ось у цій частині я бачу порушення стандартів журналістики. Можливо, це була помилка, пов'язана з використанням неперевірених джерел.

Я знаю про те, що раніше в медіа дійсно неодноразово виходили матеріали, в яких стверджувалося, що Бабаков, Гінер, Воєводін мають інтереси в українській енергетиці та енергорозподілі.

 Віліс Дамбінс: "Російського сліду" в нашому бізнесі давно немає

Віліс Дамбінс: "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна"  бізнес, що належить європейським акціонерам, управляється українським менеджментом і працює в правовому полі України

– Моє ставлення до цього будувалося на тому, що вони були інструментом конкурентної боротьби різних бізнес-груп. Ви ж знаєте, що енергоринок в Україні – досить непростий. І в цій боротьбі в хід йшло все – включно з "вкиданням" дезінформації, голослівними звинуваченнями, "прив'язкою" бізнесу до токсичних персон. Тому "компроматні" публікації щодо "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" я не сприймав як велику проблему, розуміючи кому і навіщо вони потрібні. Але тепер, схоже, їх накопичилося стільки, що їх зміст стали сприймати, як аксіому. І посилатися на них як на першоджерело.

 Минулого року народний депутат Андрій Герус стверджував, що Воєводін викупив частки Гінера і Бабакова в групі VS Energy і став єдиним акціонером компанії.

– Ще раз повторю: у 2014 році, на момент викупу бізнесу серед попередніх власників компанії був Гінер. Бабаков і Воєводін ніколи не входили до числа акціонерів групи. Отже, і після 2014 року ніхто з них не міг продавати те, чого у нього немає.

 Проте, за нашою інформацією, співпраця діючих акціонерів з попередніми власниками бізнесу VS Energy все ж збереглася.

– У нашому енергобізнесі немає жодної співпраці, про яку ви питаєте. У "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" є рахунки в пін банку, мажоритарним власником якого є Гінер. Ці рахунки були там багато років, ще до угоди в 2014 році. Порушень у роботі банку, загроз національній безпеці Нацбанком України або іншими органами влади виявлено не було.

Але є два мотиви, які стимулюють нас до поступового виходу з співпраці з ПІН банком. По-перше, це діловий мотив: наш бізнес має потреби в банківських послугах, які не можуть бути задоволені тільки однією установою. І ми давно розширюємо партнерство з іншими українськими банками. По-друге, існує моральний аспект. В умовах повномасштабної російської агресії ми прийняли стратегічне рішення про відмову від співпраці з банком, що має відношення до Росії.

 Який вплив на роботу "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" зробила розв'язана РФ війна?

– Ми розглядаємо російське вторгнення не тільки і не стільки з бізнесової точки зору. Це – військовий злочин, за який, в кінцевому підсумку, понесуть відповідальність Путін, його російський режим і безпосередні виконавці, а також РФ в цілому. Агресія, розпочата в 2014 році, і продовжена так званою "спецоперацією", де-факто є війною на знищення не тільки української держави, а й українського народу. Це також війна проти європейської єдності та європейської системи цінностей.

Одна з наших компаній – "Херсонобленерго" – знаходиться на територіях, які захопили російські окупанти. Вони знищують міста, вбивають людей, руйнують інфраструктуру. У важких умовах наші співробітники проводять критично важливі ремонтні роботи на території Херсонської області. На жаль, загинуло кілька наших співробітників через російські обстріли. Є загиблі співробітники наших компаній в інших областях. Кілька з них були нагороджені орденами "За мужність". На тлі цього для мене дуже неприємно виглядають публікації, в яких йдеться про якийсь "російський слід" в нашій компанії.

Всім українським бізнесам зараз дуже важко. Але важливо, щоб у воєнний час економіка працювала. Наша компанія платить податки, виплачує заробітні плати співробітникам, працює над усуненням наслідків атак російських військових – ремонтом електромереж, відновленням подачі енергії в деокуповані населені пункти.

З 24 лютого ми надали фінансову допомогу Збройним силам України на суму понад 30 млн грн, а також сприяли закупівлі обладнання для армії (дрони, бронежилети, джипи, тепловізори) на таку ж суму. Разом з тим ми розуміємо і те, що наш бізнес відповідальний за те, щоб люди, підприємства були забезпечені електроенергією. Тому, наші співробітники роблять все можливе, щоб енергетична інфраструктура країни якісно функціонувала.

– У публікації "Схем" стверджується, що зараз слідчі Державного бюро розслідувань при процесуальному керівництві Офісу генпрокурора проводять досудове розслідування за кількома фактами, зокрема – "привласнення власності", "вчинення злочинною організацією "Лужники", яка представлена фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України, порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб". Що буде з "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" через цю гучну справу?

– Перевірки та розслідування, як правило, негативно сприймаються бізнесом. Особливо – коли використовуються настільки жорсткі і серйозні формулювання. Але – не в цьому випадку. Ми покладаємо значні надії на це розслідування. За великим рахунком, воно стосується статусу власності нашої групи. Компанія готова до того, щоб в черговий раз бути перевіреною ДБР і Генпрокуратурою. Ми впевнені, що з результатами розслідування вичерпаються медійні міфи про нашу компанію. У нас немає "російського сліду", він давно зник. І я дуже сподіваюся, що розслідування поставить крапку в цьому процесі.

 Але ви ж згодні, що підозри в присутності росіян у вашому бізнесі були не безпідставні?

– Давайте розуміти. Вісім років тому одним з власників акціонерного капіталу цієї компанії дійсно був Гінер. Позбутися "російського сліду" в один клік неможливо. Але ми реалізували послідовну стратегію, спрямовану на видалення "російського фактора". Ця стратегія включала як впровадження провідних європейських практик ведення бізнесу, так і розрив з усім, що пов'язано з Росією. І ми завжди працювали в суворій відповідності з українським законодавством.

 Чому ж тоді кількість питань до вашого бізнесу зараз не скоротилася, а зросла?

– Думаю, що стереотипи про нашу компанію дуже вигідні недоброзичливцям. З початком повномасштабної війни Росії проти України різко зріс запит держави і суспільства на повний розрив відносин з державою-агресором. І це виправдано і зрозуміло.

Також, напевно, потрібно говорити і про наші помилки. Ми працювали над своєю стратегією без інформаційної підтримки. Простіше кажучи – ми недопрацювали в питаннях комунікації. Тому тепер отримуємо ситуацію, коли навіть авторитетні медіа користуються непідтвердженою інформацією з архівів, де "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" показують якимось "партизанським загоном" РФ в Україні.

Давайте ще раз скажу: це фейк. Навпаки, ми компанія, яка вивела цілу низку українських підприємств із зони інтересів росіян, і послідовно інтегрує їх у загальноєвропейський бізнес-простір.

– Ви так говорите, щоб уникнути націоналізації вашого бізнесу?

– Я впевнений в тому, що наш бізнес чесний щодо України та її інтересів. Ми неодноразово проходили значні перевірки великої кількості структур. Ніяких претензій до нас не було і не може бути. Тому що у нас все працює за законом.

І ще хочу сказати, що перемога у війні – це не тільки відновлення територіальної цілісності країни, а й остаточне затвердження правил гри, які передбачають повагу до приватної власності, дотримання законів і захист інтересів інвесторів. Ну і важливо, щоб медіа теж дотримувалися цих правил. Я дуже сподіваюся, що щодо нашого бізнесу преса надалі буде більш справедливою. І буде цікавитися якістю використовуваних джерел. А ще краще – звертатися безпосередньо в компанію за інформацією з перших рук.

Акціонери та менеджмент VS Energy раніше опублікували офіційну заяву про російську військову агресію. Зокрема, про те, що компанія продовжує всіляко підтримувати державність, суверенітет і демократичний розвиток суспільства та економіки України.

ПЕРШОДЖЕРЕЛО: https://daily.rbc.ua/ukr/show/vilis-dambins-russkiy-sled-nashem-biznese-1653478203.html 

АВТОРНАДІЯ СКЛЯРЕНКО