Разом до перемоги!
Увійти Особистий кабінет
Кол-центр 24/7 0-800-501-148
Кол-центр 24/7 0-800-501-148
Мобільні телефони (050) 488-80-63 (067) 521-15-70
Стаціонарний телефон (0522) 35-68-51
Підтримка онлайн [email protected]
Увійти Особистий кабінет
Меню
Закрити
Натисніть кнопку Esc для виходу з пошуку

Пільговий тариф на електрику. Як легалізувати електроопалення на Кіровоградщині

08.08.2024 | Новини
Пільговий тариф на електрику. Як легалізувати електроопалення на Кіровоградщині

 

 У сто разів зросла щоденна кількість звернень до центру обслуговування споживачів підприємства "Кіровоградобленерго" від власників електроопалення у Кропивницькому. Люди питають, як легалізувати раніше встановлені вдома електрообігрівачі. До подорожчання електрики, у червні, таких звернень не було, розповіла начальниця центру Віта Нічишина. Легалізація електроопалення – умова пільгового тарифу на електрику під час опалювального сезону. Суспільне дізнавалось, як скористатися пільгою та який механізм розробили для тих, хто вирішив легалізувати раніше встановлені електрообігрівачі.
 

З 1 червня, згідно з постановою уряду, ціна кіловата електрики в Україні зросла на 63%. Нині вона становить 4,32 гривні замість 2,64. Нинішній тариф діятиме до травня 2025 року. За тарифом 2,64 гривні за кіловат власники електроопалення, які споживають до двох тисяч кіловатів на місяць, сплачуватимуть за електрику під час опалювального сезону. Пільговий тариф нараховуватимуть з жовтня по квітень, за умови, що електроопалення облаштоване зі всіма необхідними документами, розповів Суспільному заступник директора обласної енергопостачальної компанії Олег Соловйов.

У Кіровоградській області, за його інформацією, нині є 12 тисяч зареєстрованих власників електроопалення. Скільки людей не зареєстрували електрообігрівачі, даних немає.

"Для тих, у кого опалення легалізоване, за спожите до двох тисяч кіловатів наша компанія буде розраховувати та виставляти рахунок за ціною 2,64. Якщо більше, то по 4,32".

Зі слів Олега Соловйова, заощадити на електриці можна, встановивши двозонний лічильник.

"Якщо людина споживатиме до двох тисяч кіловатів і матиме тариф 2,64, то, якщо у неї двозонний лічильник, вночі буде 1,32 гривні. Якщо понад дві тисячі кіловатів, то денний тариф становитиме 4,32 гривні, а нічний – дві гривні 16 копійок".

Після ухвалення нового тарифу почали цікавитись легалізацією електроопалення

Сотня людей звертаються щодня до центру обслуговування споживачів підприємства "Кіровоградобленерго" у Кропивницькому з питанням, як легалізувати раніше встановлені електрообігрівачі, щоб скористатися пільговим тарифом, розповіла начальниця центру Віта Нічишина.

"Перший і основний необхідний документ – це проєктна документація на улаштування електроопалення. Він може називатися "Влаштування електроопалення", "Реконструкція внутрішніх мереж електроживлення з влаштуванням електроопалення". Обов’язково в проєкті має бути теплотехнічний розрахунок, який визначає потужність для відповідної площі опалення. У багатоквартирних будинках цей проєкт має погодити балансоутримувач, бо всі ж підключені до внутрішньобудинкових мереж, а не мереж "Кіровоградобленерго". Обов’язково споживач має надати копію довідки, копію акту про відокремлення від централізованого опалення, а також копію дозволу на влаштування електроопалення. Це може бути рішення, довідка, витяг з протоколу, бо в різні періоди міськвиконком використовував різні формати. Також споживач надає копію паспортів електроопалювальних пристроїв".

2024 року у Кропивницькому видали 350 дозволів на відключення від централізованого опалення та встановлення індивідуального, сказав заступник міського голови Олександр Вергун.

"70% заяв на відключення надходять від людей, які звертаються за наданням дозволу на встановлення електроопалення. Але на сьогодні, враховуючи ситуацію в енергосистемі, комісія рекомендує встановлювати газове опалення".

Чи відповідає електроопалення, встановлене торік, вимогам обленерго

Кропивничанка Марина Віннік облаштувала електроопалення у своїй квартирі у липні 2023 року. Послугу встановлення, сказала, замовляла у підприємства, яке цим займається.

"Заплатила 24 тисячі. Плюс лічильник – 3800".

Відмовилась від централізованого опалення, бо не мала можливості регулювати температуру у квартирі.

"Ми платили за те, що було дуже жарко, і відкривали вікна. Тому поставили електропанелі з регуляторами температури. За централізоване опалення в місяць виходило 3800 гривень, а на сьогодні півтори тисячі платимо за всю комуналку".

Жінка вважає, що має усі документи на електроопалення, які вимагає процедура його легалізації.

"Технічні умови з робочим проєктом, наряд на допуск, договір з фірмою щодо встановлення опалення, дозвіл від міськради на встановлення, паспорт на опалювальну батарею, акт про відключення квартири від мереж централізованого опалення".

Робочий проєкт електроопалення, який має Марина Віннік, не відповідає вимогам обленерго. Для реєстрації потрібен інший, пояснила менеджерка проєктно-монтажної організації, яка займається встановленням електроопалення, Владлена Молодченко.

"Найголовніший – це робочий проєкт на встановлення електроопалення, який містить теплотехнічний розрахунок. Цього документа, на жаль, у багатьох клієнтів немає, бо раніше його не вимагали. Зараз же масово звертаються до нас клієнти, щоб виготовити цей проєкт. Звертаються й ті, кому встановлювали опалення інші компанії, яких вже нема. Виник ажіотаж, люди – в паніці".

Хто може виготовити проєкт для легалізації електроопалення

Виготовити проєкт для реєстрації електроопалення в обленерго може сертифікована для цих робіт організація, сказав керівник однієї з таких компаній Іван Попруженко.

"Якщо вже чітко сформулювати, то у квартирах кропивничан – не електроопалення, а обігрів квартири побутовими обігрівальними приладами. Чому так сталося – тому, що в переліку організацій, з ким треба було погоджувати документацію, не фігурувало обленерго. Був балансоутримувач – ЖЕО або ОСББ, і, відповідно, тепломережа. Проєкти робили для цих організацій".

Вартість проєкту, який відповідає вимогам обленерго щодо погодження, у Кропивницькому – 2-3 тисячі гривень.

Проєкт електроопалення для обленерго має затвердити балансоутримувач будинку, сказав заступник міського голови Олександр Вергун.

"Потрібно звернутися в ЖЕО. Там є електрики штатні, є фахівці, можливо є такі і в самому обленерго – вони говорять, що допоможуть, намалювати цю схему, обстежити приміщення і зробити цей технічний документ".

Зі слів начальниці центру обслуговування споживачів, кожен проєкт електроопалення в обленерго перевіряють. Погодження проєкту – безплатне, 500-600 гривень коштує виклик їхнього працівника для обстеження житла після погодження проєкту.

"Під час погодження проєктної документації ми перевіряємо, чи пропускна можливість наших електричних мереж відповідають тій потужності, яка буде проходити через ці мережі. Наш фахівець виїжджає, фіксує стаціонарно влаштоване електроопалення, вносить, на основі акту огляду, зміни в паспорт точки розподілу, а вже зі зміненим паспортом точки розподілу споживач звертається до постачальника із заявою щодо застосування тарифу".

Стаціонарний телефон (0522) 35-68-51
Підтримка онлайн [email protected]
Канцелярія [email protected]
Канцелярія (0522) 35-82-45 Пн-Чт – з 8:00 до 17:15,
Пт – з 8:00 до 16:00

Соціальні мережі Facebook Telegram