Разом до перемоги!
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
м. Кропивницький Студентський бульвар, 15
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі

Стихія + незадовільне утримання зелених насаджень = аварійне відключення електропостачання

Стихія + незадовільне утримання зелених насаджень = аварійне відключення електропостачання

Через аномально високу температуру навколишнього середовища, яка встановилась на більшості території України в період з 05.06.2020 року по 13.06.2020 року, сформувались активні грозові фронти, які в ніч з 13.06.2020 року на 14.06.2020 року майже на всій території області спричинили зливи, що супроводжувались шквальним вітром швидкістю 15-20 м/с, місцями досягаючи 25-27 м/с. Вказані події досягли критеріїв локального стихійного гідрометеорологічного явища.

Негодою заподіяно масові відключення повітряних ліній електропередавання, які в більшості випадків супроводжувались пошкодженнями елементів електроустановок, що призвело до знеструмлення 56 населених пунктів, 324 трансформаторних підстанцій 6-10/0,4 кВ, 26 шт. ПЛ 6-10 кВ, 4 шт. ПЛ 35 кВ.

На ліквідацію наслідків стихії направлено 22 експлуатаційні бригади, задіяно 33 спеціальні механізми та автотранспорт, 55 працівників.

Окремо необхідно звернути увагу на масові технологічні порушення, які виникли на ПЛ-10 кВ Л-131 Новоукраїнського РЕМ. Під час негоди зафіксовано пошкодження на 22 прогонах даної повітряної лінії, які спричинені падіннями дерев, гілок дерев та іншої високорослої рослинності з-за меж охоронної зони ПЛ. Аварійно-відновлювальні роботи були організовані одразу ж після отримання повідомлень щодо виникнення відключення. Так, станом на 8-00 год. 15.06.2020 року працівникам Новоукраїнського РЕМ із 22 пошкоджених прогонів вдалось відновити 12 прогонів та частково заживити споживачів. На ранок залишаються відключеними споживачі двох населених пунктів – с. Солдатське і с. Олено-Косогорівка. Роботи продовжуватимуться до повного усунення наслідків стихійного явища та відновлення якісного електроживлення споживачів.

Комісіями з розслідування технологічних порушень надані попередні висновки щодо передумов виникнення масових пошкоджень на ПЛ ПрАТ «Кіровоградобленерго». Ними визнано, окрім впливу стихійних явищ, також незадовільне утримання зелених насаджень як на території населених пунктів, так і поза їх межами.

Закон України «Про благоустрій населених пунктів» визначає зелені насадження, як об'єкти благоустрою. Пунктом 2 статті 28 цього ж Закону передбачається фінансування робіт з утримання зелених насаджень за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, а також за рахунок власників та користувачів відповідних земельних ділянок.

Пунктом 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими на виконання зазначеного Закону України «Про благоустрій населених пунктів» – відповідальність за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними покладено на їх балансоутримувачів.

На балансі ПрАТ «Кіровоградобленерго» як дерева, так і інші високорослі рослини відсутні.

Пунктом 7 «Правил охорони електричних мереж», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997 року № 209, а також пунктом 2.5.166 «Правил улаштування електроустановок», затверджених наказом № 118 від 15 лютого 2017 Міністерством енергетики та вугільної промисловості – дозволяється власникам ЛЕП проводити лише розчищення трас на відстані лише 2 (два) метри для ПЛ 0,4-10 кВ, 3 (три) метри для ПЛ-35 кВ і 4 (чотири) метри для ПЛ-150 кВ від крайніх проводів.

Необхідно відмітити, що практично в усіх населених пунктах області робота щодо організації належного догляду за деревами та іншою високорослою рослинністю, які знаходяться в межах охоронних зон ЛЕП, зі сторони відповідальних осіб та власників фактично не ведеться.

В свою чергу, користуючись нагодою та з метою створення і подальшого підтримання належного рівня безпеки населення, цілісності майна підприємств і організацій області, а також безаварійної роботи об'єктів електричних мереж – звертаємось до працівників органів місцевого самоврядування і виконавчої влади усіх рівнів нашої області, а також власників земельних ділянок, на яких розташовані високорослі зелені насадження щодо необхідності дотримання вимог вищезазначених Закону України, Правил в частині належного утримання зелених насаджень.

О 16-56 електропостачання населених пунктів області відновлено.