Разом до перемоги!
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
м. Кропивницький Студентський бульвар, 15
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі

Підпали трави в охоронних зонах ліній електропередачі нині прирівнено до диверсії

Підпали трави в охоронних зонах ліній електропередачі нині прирівнено до диверсії

Від початку війни внаслідок артилерійських, авіаційних та ракетних обстрілів у розподільних, електричних мережах сталися масові відключення та пошкодження обладнання.

Колективи ПрАТ "Кіроворадобленерго", незважаючи на часом надскладні та небезпечні умови роботи, продовжують виконувати своє головне завдання — підтримують функціонування електричних станцій, систем передачі та розподілу електроенергії в нормальному режимі.

Суттєвих додаткових ускладнень в роботі об’єднаної енергетичної системи завдають відключення повітряних ліній електропередачі, спричинені підпалами сухої трави, очерету, стерні тощо.

Громадяни, не в повній мірі усвідомлюючи наслідки таких дій, не лише шкодять довкіллю, а й стають винуватцями порушень в роботі електромереж, що загрожує тривалим знеструмленням об’єктів критичної інфраструктури. А це в умовах воєнного стану цілком може трактуватися як диверсія з наступними правовими наслідками для паліїв.

У ПрАТ "Кіроворадобленерго" наголошують на необхідності дотримання вимог щодо охорони електричних мереж та умов виконання робіт в межах їх охоронних зон. Зокрема, в даних зонах суворо забороняється розпалювати вогнища, випалювати траву та іншу суху рослинність, влаштовувати сміттєзвалища, складати легкозаймисті матеріали, розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів тощо.

Спалювання сухої трави влітку не тільки шкідливо для здоров’я, а ще й небезпечно для життя. Категорично заборонено спалювати сухостій поблизу ліній електропередачі чи електроустановок. ПрАТ «Кіровоградобленерго» нагадує про те, що розводити багаття поблизу енергетичних об’єктів, особливо під повітряними лініями електропередач категорично заборонено. Відкритий вогонь в охоронних зонах, через які проходять високовольтні лінії, здатний спричинити замикання, що може призвести до руйнівних наслідків. Висока температура спалює кисень та розріджує повітря, відтак зникає ізоляційний повітряний прошарок між проводом і землею. Це у свою чергу може призвести до аварійних відключень ліній електропередачі, пошкодження електрообладнання, знеструмлення великої кількості абонентів та завдання збитків. Аби запобігти виникненню пожеж в охоронних зонах ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
- розпалювати вогнища, палити, залишати недопалки;
- складати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали;
- розміщати звалища різних горючих і хімічно небезпечних відходів.

Нагадуємо, уздовж повітряних ліній електропередачі відводиться охоронна зона (у повітрі і на землі), ширина якої залежить від напруги лінії і береться по вертикалі проекції крайніх проводів. В залежності від напруги лінії передач, охоронна зона може знаходитися в межах від 2 до 40 метрів.

Також забороняється зберігати сушену траву не тільки на території електричної підстанції та енергетичного підприємства, а й навколо них на відстані ближче 100 м.

По периметру трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв охоронна зона вважається – на відстані 3 м від огорожі або споруди.

Звертаємо вашу увагу, що  в Україні суттєво посилено адміністративну відповідальність за спалювання та забруднення навколишнього середовища. У випадках, коли внаслідок таких діянь було завдано значної шкоди довкіллю чи майну, законодавство передбачає кримінальну відповідальність.

ПрАТ «Кіровоградобленерго» закликає у разі виявлення загоряння в охоронних зонах ліній електропередачі негайно повідомляти за телефоном «101» пожежно-рятувальний підрозділ.

Не нехтуйте елементарними правилами власної безпеки. Бережіть себе та своїх рідних.

 

Попри застереження, безтурботні й «хазяйновиті» волиняни продовжують палити сухостій. Горіння трави, сухостою – процес некерований. Зупинити пожежу, що добре розгорілася, буває дуже непросто.

Пожежі біля ЛЕП призводять не лише до вигорання землі й дерев, але й до знеструмлення цілих населених пунктів і підприємств. Замість того, щоб виконувати планові роботи, енергетики змушені витрачати час і ресурси на аварійні ліквідації наслідків пожеж.

Енергетики наголошують: якщо ви підпалюєте вогонь в охоронній зоні ліній електропередачі – від 2 до 10 м по обидва боки від ліній – ризикуєте пошкодити електроустаткування.

 

Шановні громадяни! Звертаємося до кожного.

ОБЕРЕЖНО ПОВОДЬТЕСЯ З ВОГНЕМ, НЕ СПАЛЮЙТЕ СМІТТЯ та НЕ ПАЛІТЬ СУХУ РОСЛИННІСТЬ, щоб ваша необережність не стала причиною пожежі. Обкосіть свої двори та городи.

З встановленням дуже спекотної погоди, все частіше можна побачити, як на господарських угіддях горить суха трава та сміття. Як правило, люди, які її підпалюють, переконані, що таким чином вони роблять корисну справу. Та насправді наражають на небезпеку себе, сусідів і суттєво погіршують стан довкілля.

Спалення сухої трави та сміття часто переростає у великомасштабні пожежі, адже швидкість поширення вогню по сухостою надзвичайно висока. До того ж цьому значною мірою сприяє посушливий вітер. Тому локалізувати такі загоряння на відкритих територіях дуже складно. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави та стерні зернових культур на полях поблизу лісозахисних смуг. Та і у населених пунктах таке «господарювання» теж ні до чого доброго не призводить: спалювання сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору.

Тож, звертаємося до громадян: будьте уважні та обережні з вогнем, дотримуйтесь правил пожежної безпеки!!!

У разі пожежі не гайте часу, одразу телефонуйте до рятувального підрозділу за телефоном «101» і повідомте про вогнище, загоряння і як туди доїхати.

Суха трава горить через людську недбалість