Разом до перемоги!
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
м. Кропивницький Студентський бульвар, 15
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі

Електропостачання на Кіровоградщині: як працюють графіки відключень

Електропостачання на Кіровоградщині: як працюють графіки відключень
Детально про відключення електроенергії на Кіровоградщині розповіли на брифінгу перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко та керуючий правлінням ПрАТ "Кіровоградобленерго" Володимир Чернявський.
 
"Наразі по всій Кіровоградській області застосовано періодичне відключення світла. Так, це викликає масу незручностей, однак це вимушений крок енергетиків, аби наш регіон не залишився без світла взагалі", - наголосив Павло Конопко.
 
Володимир Чернявський розповів про два види відключень.
 
Перший: планові відключення - вони необхідні для того, щоб збалансувати систему і запобігти порушенням у її роботі. Саме про такі відключення «Кіровоградобленерго» попереджає щоденними графіками погодинних відключень на сайті установи.
 
Другий - погодинні та аварійні відключення. Вже вкотре ворог цілеспрямовано атакує підстанції по усій країні. Через удари ракет, енергетична система частково зруйнована або нестабільна. Для забезпечення області електроенергією в повному обсязі не вистачає потужності й така ситуація не лише на Кіровоградщині. Енергетики працюють цілодобово та без вихідних, однак неможливо спрогнозувати час і тривалість аварійних відключень. Про погодинні також можна дізнатись на ТУТ.
 
❓Чому не збігається заявлений і фактичний час відключень електроенергії?
 
Через паралельне застосування планового графіка погодинного відключення (ГПВ) та екстреного графіка аварійного відключення (ГАВ). Тому перерви в електропостачанні можуть тривати довше або електроенергія може зникати не в ті години, як заявлено у попередньо розробленому плані. Також час відключення та відновлення електропостачання може відрізнятися від заявленого у графіку на 10-20 хвилин. Таке відхилення пов'язане із технологічним процесом перемикання черг службами «Кіровоградобленерго».
 
❓Чому в одних будинках на одній вулиці є світло, а в інших немає?
 
Коли у вашому будинку відключають світло, а в сусідньому в цей час постачання електроенергії не припиняється - це означає, що сусідній будинок чи навіть під'їзд приєднано до іншої лінії електропередач чи навіть підстанції, яка належить до іншої групи або черги у графіку відключення. Або на одній лінії з об’єктами критичної інфраструктури.
Ці заходи дають можливість уникнути хаотичного, некерованого відключення великої кількості споживачів та недопущення виникнення системної аварії.
Багато споживачів впевнені: якщо вони в години пікових навантажень все повимикають, але при цьому всього на пару хвилин включать чайник, то великої шкоди не буде. Але це не так, для економії електроенергії в першу чергу потрібно відмовитися саме від електрочайника.
 
«Ситуація з електропостачанням вимагає відмови від низки звичних домашніх електроприладів великої потужності, особливо в ранковий і вечірній час піків, - зазначає Володимир Чернявський. - І першим у списку на відмову у використанні стоїть електрочайник. Навіть якщо ви навчилися наливати для кип'ятіння стільки води, скільки потрібно зараз, а не до країв. Тому що в поточній ситуації різкі та масовані включення електрочайників призводять до навантажень енергосистеми країни.
Річ у тому, пояснює він, що кожен такий пуск одразу вимагає 2-2,5 кВт потужності. Жодні вимкнені лампочки та комп'ютери цього не перекриють.
Просимо мешканців Кіровоградщини із розумінням поставитись до ситуації, що склалась. А також – з повагою до людей, які цілодобово працюють над ремонтом та відновленням наших електромереж та відповідають на тисячі дзвінків стурбованих жителів області.
 

Кіровоградська обласна державна адміністрація

Брифінг першого заступника начальника ОВА Павла Конопка та керуючого правлінням ПрАТ "Кіровоградобленерго" Володимира Чернявського з приводу графіків відключень електроенергії та механізму їх справедливого застосування.