Разом до перемоги!
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
м. Кропивницький Студентський бульвар, 15
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі
Кіровоградобленерго Тепла та світла Вашій оселі

До уваги мешканців Кіровоградської області!

До уваги мешканців Кіровоградської області!

06 серпня 2021 року, починаючи з 12 години 50 хвилин і до 04 години 59 хвилин 07 серпня 2021 року, на території Кіровоградської області спостерігались складні погодні умови: пройшли потужні зливові дощі з активною грозовою діяльністю, які супроводжувались шквалами зі швидкістю вітру 25-30 м/с. Стихійне метеорологічне явище досягло ІІ рівня небезпеки в частині масштабу охопленої території, створення загрози життю і здоров'ю населення та функціонування об'єктів господарського комплексу.

Через негоду на території області вимикались 111 повітряних ліній класом напруги 6-10 кВ, 1314 трансформаторних підстанцій 6-10/0,4 кВ, внаслідок чого було знеструмлено повністю 148 і частково 54 населених пункти. Для ліквідації наслідків негоди залучались 123 працівника Товариства та 60 одиниць спеціальної техніки.

Основною причиною численних технологічних порушень стало падіння дерев і гілок на проводи повітряних ліній електропередач (далі ПЛ). Для довідки: ПЛ будуються таким чином, щоб конструктивні елементи мали змогу витримувати навантаження природних чинників, притаманних певній території, таких як: швидкість вітру, товщина ожеледі, наявність грозової діяльності та ін.. Проте, передбачити падіння на проводи кількасот кілограмових дерев чи гілок, звичайно, жоден інженер-проектувальних не в змозі.

Через об’єктивні причини при ліквідації аварійних осередків в електричних мережах по деяким об’єктам допущено перерви в електропостачанні більш ніж 24 години. Необхідність проведення розбирання завалів із дерев, гілок, різноманітного сміття працівниками Товариства при проведенні аварійно-відновних робіт – призвело до збільшення тривалості перерви в електропостачанні споживачів. Звертаємо увагу на те, що чинними нормативними документами в галузі енергетики передбачено проведення цілої низки заходів і процедур, які необхідно виконати співробітникам Товариства для створення безпечних умов праці. До таких заходів відноситься: проведення детального огляду вимкнених ПЛ по всій довжині з фіксацією всіх пошкоджених елементів та потенційних причин відключення, підготовка безпечного робочого місця, проведення аварійно-відновних робіт і тільки після цього персонал Товариства може подавати напругу на відремонтовану електроустановку.

З метою створення та подальшого підтримання належного рівня безпеки населення, цілісності майна підприємств і організацій області, а також безаварійної роботи об'єктів електричних мереж – просимо власників зелених насаджень, які розташовані в охоронних зонах ПЛ, або в безпосередній близькості від них, вчасно проводити профілактичні обрізання порослі та гілок у відповідності до вимог законодавчих та підзаконних актів України, задля уникнення повторення в подальшому подібних випадків масових пошкоджень ліній електропередач.

У свою чергу, зважаючи на масштаби наслідків негоди 06-07 серпня 2021 року, Товариство закликає поставитися з розумінням до тривалого знеструмлення споживачів під час проведення аварійно-відновних заходів, направлених на запобігання виникнення нещасних випадків серед населення.

Додатково повідомляємо, що для отримання інформації про відсутність електричної енергії з невідомої Вам причини або в разі виникнення нагальної необхідності повідомити ПрАТ "Кіровоградобленерго" про аварійну ситуацію в електричній мережі – у Товаристві діє цілодобова безкоштовна "гаряча лінія" за багатоканальним номером телефону 0-800-501-148.

 

Адміністрація ПрАТ "Кіровоградобленерго"