Разом до перемоги!
Увійти Особистий кабінет
Кол-центр 24/7 0-800-501-148
Кол-центр 24/7 0-800-501-148
Мобільні телефони (050) 488-80-63 (067) 521-15-70
Стаціонарний телефон (0522) 35-68-51
Підтримка онлайн [email protected]
Увійти Особистий кабінет
Меню
Закрити
Натисніть кнопку Esc для виходу з пошуку

Як узаконити електроопалення й отримати пільговий тариф

10.09.2024 | Новини
Як узаконити електроопалення й отримати пільговий тариф
 

 

У Кропивницькому до сервісного центру Кіровоградобленерго, щоб легалізувати встановлені вдома електрообігрівачі, звертаються сотня людей за годину. У серпні, якщо порівнювати з червнем, кількість звернень зросла у 20 разів.

Про це розповіла Суспільному начальниця центру Віта Нічишина.

За її словами, у період з 1 червня по 3 вересня в обленерго узаконили електроопалення 918 абонентів. З них у червні звернулася 41 людина, у липні — 125, у серпні — 752. Ще 619 людей очікують оброблення документації й виїзду фахівця обленерго для обстеження електроустановок. На 5 вересня 13 тисяч 761 абонент має офіційно влаштоване електроопалення.

Що дає узаконення електроопалення

З 1 червня згідно з постановою Кабінету міністрів ціна електроенергії в Україні зросла й становить 4 гривні 32 копійки за кіловат. До цього була 2 гривні 64 копійки. І саме за цією ціною власники електроопалення мають право сплачувати за електрику під час опалювального сезону за умови, якщо споживають до двох тисяч кіловатів на місяць.

"У межах опалювального періоду (це жовтень-квітень наступного року включно) при споживанні до двох тисяч кіловатів годин включно це споживання сплачується за ціною 2 гривні 64 копійки. Якщо ще в цієї людини є встановлений двотарифний лічильник, то тоді 2,64 вночі ще ділиться навпіл, тобто 1 гривня 32 копійки. Якщо споживання більше, ніж дві тисячі кіловатів, тоді за звичайною ціною — 4,32", — розповів заступник директора обласної енергопостачальної компанії Олег Соловйов.

За словами Олега Соловйова, пільговий тариф нараховуватимуть з наступного після оформлення місяця. До прикладу, якщо людина оформлює своє право на цю ціну в жовтні, то вона починає діяти з листопада. Якщо в листопаді, то з грудня.

Але для цього електроопалення має бути офіційне, тобто облаштоване зі всіма необхідними документами.

Як узаконити електроопалення

Людям пояснюють, що офіційно встановлене електроопалення — це те, яке узгоджене з обленерго, розповіла Віта Нічишина.

"Тобто ті споживачі, які влаштували його, потім з документами звернулися в обленерго і отримали документ на руки, то вони дійсно мають офіційно влаштоване. На жаль, всі інші споживачі, які його влаштували й думають, що воно в них є оформлене... Ні, це просто обігрівальні прилади, улаштовані, як, приміром, той же кондиціонер чи електроплита".

Через збільшення звернень і для спрощення процедури оформлення зменшили перелік документів. Нині споживач має подати до обленерго:

  • проєктну документацію, узгоджену з балансоутримувачем;
  • акт від’єднання від мережі центрального опалення.

Також споживачі можуть приносити довідки про відсутність теплопостачання (в обленерго розглядають цей варіант).

Необов’язковими є:

  • дозвільна документація з органів місцевого самоврядування;
  • технічні паспорти на електроопалювальні прилади.

Проєктний документ має виготовити організація, яка має ліцензію на такий вид робіт. Це може бути й обленерго, але необов’язково.

"Так, Кіровоградобленерго має ліцензію на виконання даних робіт. Дійсно споживач може замовити проєкт також безпосередньо у нас. Також ми ні в якому разі не наполягаємо на цій послузі і замовленню безпосередньо у нас. Звісно, ми пропонуємо, вони можуть самостійно визначитись, але ми наголошуємо і рекомендуємо, щоб вони перевіряли ліцензію і сертифікати тієї чи іншої організації, до якої вони звертаються", — сказала Віта Нічишина.

Узаконивши електроопалення, споживач отримує в обленерго паспорт точки розподілу. Це основний документ, з яким можна потім звертатися до енергопостачальної компанії.

Як після узаконення отримати тариф 2 гривні 64 копійки

Споживач приходить з паспортом точки розподілу в енергопостачальну компанію й пише на місці заяву про встановлення тарифу на електроопалення, розповів заступник директора обласної енергопостачальної компанії Олег Соловйов.

"Також є випадки, коли для того, що укласти нормально договір, потрібен паспорт, ідентифікаційний податковий код та документ про право власності чи на користування помешканням".

До енергопостачальної компанії за літо звернулися 727 власників електроопалення, щоб оформити тариф. Нині таких особових рахунків 12 727.

Які питання виникають у людей при узаконенні електроопалення

Питання, з яким звертаються до сервісного центру обленерго власники електроопалення, схожі. Зокрема, не всі мають акт про від'єднання від центрального опалення.

В інших робочий проєкт, який мають після встановлення електрообігрівачів, не підходить для оформлення, бо не відповідає вимогам обленерго.

До прикладу, Володимир прийшов у сервісний центр вдруге за тиждень. За його словами, є всі документи (дозвіл міської ради, відокремлення від центрального опалення), окрім робочого проєкту на електричне опалення, погодженого з кооперативом.

"Зробив вже все, що вимагається, перелік документів. І раптом я приходжу і, виявляється, ще треба якийсь робочий проєкт, якого в мене немає. І зараз оце проблема, де зробити цей робочий проєкт. З 2021 року у нас електроопалення. А скільки платимо, не знаю, це дружина займається, підраховує. Безумство якесь. У такий час — війна, грошей нема ні в кого, тривоги. Ноги вже нікудишні, здоров’я нікудишнє, і оце раптом таке затіяти — буцімто ми всі ці документи робили без обленерго. Ну, як це таке може бути, а гроші ми кому платили — ЦРУ?"

За його словами, має заплатити щонайменше три тисячі гривень.

"За те, що вони зроблять цей проєкт — дві тисячі, а потім виклик електрика 500 гривень, а там якусь коробочку треба ставити".

Кропивничанка Марія Малиновська нині на завершальному етапі виготовлення документів. Вона замовила проєкти для двох квартир — своєї й доньчиної. Для доньки чекала 10 днів, для себе — три тижні. За два проєкти заплатила 4600 гривень. Тепер має оформлювати далі.

"Я хоч і субсидією користуюсь, але це таке. Сьогодні є, завтра немає. Я роблю документи, щоб в мене були. До начальника пішла, потом тут оформила. Потім прийшла забрала. Потім в ЖЕК ось нести треба. А потім знову до начальника. Ну, трохи мороки є, а що ж зробиш".

Зі слів начальниці центру обслуговування споживачів, узаконити електроопалення можна і після початку опалювального сезону. Загалом ця процедура займає місяць.


Стаціонарний телефон (0522) 35-68-51
Підтримка онлайн [email protected]
Канцелярія [email protected]
Канцелярія (0522) 35-82-45 Пн-Чт – з 8:00 до 17:15,
Пт – з 8:00 до 16:00

Соціальні мережі Facebook Telegram